Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Γερακίνα πετρελαιωμένη βρέθηκε στο θαλάσσιο χώρο του αεροδρομίου στο Ακτιο Βόνιτσας.

Το Σάββατο 24/12/11 δεχτήκαμε μια κλήση ότι βρέθηκε στο θαλάσσιο χώρο τουαεροδρομίου μια γερακίνα πετρελαιωμένη. Πράγματι λίγο μετά, πήγαμε να παραλάβουμε το ζώο και βρεθήκαμε μπροστά σε αυτήτην τραγική διαπίστωση. Να επισημάνουμε εδώ ότι το δείγμα είναι ενδεικτικό ...
μιας και δεν πρόκειται για θαλασσοπούλι ή υδρόβιο πτηνό. Μας προκαλεί λοιπόντεράστια ανησυχία το γεγονός αυτό! Παρότι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να γλυτώσουμε το ζώο, δεν τακαταφέραμε. Είναι από τις δυσκολότερες διασώσεις! Όλοι γνωρίζουμε το συμβάν με το Ρωσικό εμπορικό πλοίο Byokca που έπεσε πάνωσε ξέρες στον Παντοκράτορα (εκεί που κάποιοι επιμένουν να θέλουν νακατασκευαστεί Μαρίνα - Καταφύγιο ) και γίναμε μάρτυρες της κινηματογραφικήςδιάσωσης του πληρώματος. Πήραμε και επισήμως διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχεδιαρροή καυσίμων. Κάτι που μας προξένησε μεγάλη έκπληξη, δεδομένων των συνθηκώνκαι της σφοδρής θαλασσοταραχής όταν βλέπαμε από το πρωί του Σαββάτου 17/12/11το πλοίο σχεδόν να βυθίζεται και να χτυπιέται πάνω στα βράχια. Δυστυχώς οι διαβεβαιώσεις έπειτα από το περιστατικό που προαναφέραμεχρειάζεται να επαναδιατυπωθούν έπειτα από νέα διερεύνηση! Επιπλέον στις25/12/2011 και περί το μεσημέρι στην Παραλία του Παντοκράτορα και γύρω απόαναποδογυρισμένη πορτοκαλί σωσίβια λέμβο επέπλεε μικρή ποσότητα πετρελαιοειδώνή άλλου παρόμοιου υλικού! Ζητάμε λοιπόν από την Λιμενική Αρχή και οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία, ναδιεξάγει έρευνα στον ευρύτερο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο προκειμένου ναδιαπιστωθεί αν και σε ποια σημεία βρίσκονται πετρελαιοκηλίδες κλπ προκειμένουνα αντιμετωπιστούν άμεσα. Η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας για χρόνια και κατ' επανάληψη έχει θέσειτο θέμα της διακίνησης εμπορικών και πετρελαιοφόρων πλοίων στον Αμβρακικό Κόλπο. Ποτέ όμως δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στους προβληματισμούς μας παρότιεπισημαίναμε ότι με μαθηματική ακρίβεια κάποια στιγμή το κακό θα συνέβαινε.Θεωρούμε εγκληματική την έλλειψη σε τεχνογνωσία και μέσα προστασίας καιαπορρύπανσης σε μια περιοχή που συνδέεται με ένα τόσο σπουδαίο οικοσύστημα όπωςο ΑΜΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ. Καταγγέλλουμε ακόμη μια φορά την ύπαρξη μιας ελλιπέστατης Κ.Υ.Α. «προστασίας» του Αμβρακικού που για το στόμιό του, αλλά και το ζήτηματων θαλάσσιων μεταφορών, δεν προβλέπει κανένα μέτρο!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρέβεζα 26-12-2011 Αρ. Πρωτ.: 26

Βρέθηκε στην περιοχή Ακτίου Αιτ/νίας και παραδόθηκε στις 24-21-2011 στηνεκπρόσωπο του ΕΚΠΑΖ και μέλος του φορέα μας, γερακίνα η οποία είχε διαβραχεί μεπετρέλαιο (παραθέτουμε φωτογραφία). Το περιστατικό που χρειάζεται οπωσδήποτεδιερεύνηση, κατά τη γνώμη μας επαναφέρει τα ερωτηματικά σχετικά με την πιθανήρύπανση της περιοχής από πετρελαιοειδή, έπειτα από την πρόσφατη προσάραξηπλοίου τον Παντοκράτορα, στο στόμιο του Αμβρακικού. Παρακαλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα. Για την Π.Ε.Π. Η Διαχειριστική Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου