Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ο «μετέωρος»... Αμβρακικός!


Στα "παλαιότερα των υποδημάτων τους" λοιπόν και οι τοπικές κοινωνίες, και οι δήμαρχοι, και ο Καλλικράτης και... ο ίδιος ο νόμος!
Λυτοί και δεμένοι από κάθε λογής πλευρά έχουν την τελευταία εβδομάδα επιστρατευθεί για να εμποδίσουν την άρση των απαγορεύσεων κυνηγίου σε εκτάσεις του Αμβρακικού...

Αν πρόκειται για το κυνήγι, κάθε "καταστρατήγηση" επιτρέπεται, ακόμα και εάν ο παραβάτης είναι το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Λυτοί και δεμένοι από κάθε λογής πλευρά έχουν την τελευταία εβδομάδα επιστρατευθεί για να εμποδίσουν την άρση των απαγορεύσεων κυνηγίου σε εκτάσεις του Αμβρακικού και να... ματαιώσουν τη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δήμητρας Γεωργακοπούλου - Μπάστα.

Δεν γνωρίζουμε πόσα από όσα συνέβησαν είναι σε γνώση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, που το επίμαχο διάστημα απουσίαζε σε "αποστολή" στην Πολωνία, αλλά τα όσα διέπραξε ο Ειδικός Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΚΑ. κ. Αμοργιανώτης δεν περιποιούν τιμή ούτε στον ίδιο τον υπουργό.

Μετά πιέσειςκαι... "διαπραγματεύσεις" στο παρασκήνιο με μεγάλες ΜκΟ, ο κ. Αμοργιανώτης εξαπέλυσε μια σειρά πιέσεων προς τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Ηπείρου ? Δυτικής Μακεδονίας να ανακαλέσει την απόφασή της που "άνοιγε" το κυνήγι σε ορισμένες "Παρακαλούμε να ανακαλέσετε τις ανωτέρω αποφάσεις σας" αναφέρει, μεταξύ άλλων, το έγγραφο του υπουργείου που υπογράφει ο κ. Αμοργιανιώτης, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι χειρότερο μιας... "παράκλησης".

Και ο Καλλικράτης;
Στην ουσία, ο συνεργάτης του υπουργού αμφισβητεί τα δικαιώματα που εκ του νόμου έχει η κ. Μπάστα στην έκδοση παρόμοιων αποφάσεων, προκαλώντας και μια πολιτική... αναίρεση όλων των μεγαλόστομων διακηρύξεων που συνόδευσαν τον νέο θεσμό των Περιφερειών και της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν έχει ακόμα κριθεί και το ζήτημα του Αμβρακικού παραμένει  μετέωρο ...
Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν έχει ακόμα κριθεί και το ζήτημα του Αμβρακικού παραμένει "μετέωρο"...

Εκτός από την κ. Μπάστα, τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης όσο και όλοι οι δήμαρχοι των περιοχών του Αμβρακικού, έχουν επίσημα ταχθεί υπέρ της άρσης των απαγορεύσεων κυνηγίου.

Αυτό όμως ουδεμία σημασία έχει για το υπουργείο Περιβάλλοντος ή τουλάχιστον για τον Ειδικό Γραμματέα του Γ. Αμοργιανιώτη!

Το ότι την καθολική απαγόρευση κυνηγίου την ήθελαν οι περιβαλλοντικές ΜκΟ και... οι λαθροθήρες, ήταν εκ των προτέρων γνωστό. Οι πρώτες κερδίζουν από "μελέτες" και προγράμματα επί του Αμβρακικού, ενώ οι λαθροθήρες κάνουν "πάρτι" χωρίς την παρουσία των νόμιμων κυνηγών στον υγροβιότοπο. Γιατί αυτή τη στασιμότητα τη θέλει και το υπουργείο, είναι υπόθεση προς συζήτηση...

Ο «μετέωρος»... Αμβρακικός!

Οι "κακές γλώσσες" λένε πως μεγάλη ΜκΟ υποσχέθηκε... αναιμικές και συμβολικές μόνο αντιδράσεις σε άλλες πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει προσεχώς το υπουργείο, γύρω από τα αυθαίρετα ή τις επενδύσεις μέσα σε περιοχές "Νατούρα".

Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν έχει ακόμα κριθεί και το ζήτημα του Αμβρακικού παραμένει "μετέωρο"... Πληροφορίες λένε ότι η πιεζόμενη από το υπουργείο κ. Γεωργακοπούλου, δεν πρόκειται να αναιρέσει ούτε την υπογραφή της, ούτε και την υπόσταση του θεσμού που εκπροσωπεί.

Για να ξαναρχίσει όμως το κυνήγι στις συγκεκριμένες περιοχές του Αμβρακικού, η επίμαχη υπόθεση πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως... Πρόκειται για μια απλή "τυπικότητα", που "λυτοί και δεμένοι" προσπαθούν αυτή τη στιγμή να μην ολοκληρωθεί!

Πρώτος και καλύτερος ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος... Ο υπουργός Γ. Παπακωσταντίνου όμως, τι να λέει άραγε;

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ «ΑΝΟΙΓΟΥΝ» ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

ΤΜΗΜΑ 1ο: Τραγάνα-Μπούκα- Παλιόφουρνος (Δήμος Ν. Σκουφά), εμβαδόν 1.420 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Τμήμα του Νομού Αρτας, νότια της κοινότητας Κομένου. Οριοθετείται από ανατολικά: Από επαρχιακό δρόμο Μπούκας-Κομένου. Δυτικά: Από ανατολική όχθη ποταμού Αράχθου. Βόρεια: Οριο σχημ/νων τηγανιών ορυζοκαλλιεργειών. Νότια: Οριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου.

ΤΜΗΜΑ 2ο: Καλάμι-Λόγγος- Μπούκα (Δήμος Ν. Σκουφά), εμβαδόν 4.750 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Τμήμα του Νομού Αρτας, νότια της Κώμης Νεοχωρίου. Οριοθετείται από Ανατολικά: Από δυτική όχθη ποταμού Αράχθου. Δυτικά: Οριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου. Βόρεια: Οριο καρόδρομου Νεοχωρίου- Παλιομπούκας. Νότια: Οριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου και πλημμυρών.

ΤΜΗΜΑ 3ο: Παλιοκόπρια-Φιδόκαστρο (Δήμος Ν. Σκουφά), εμβαδόν 4.900 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νότιο Τμήμα του Νομού Αρτας, ανατολικά της ζώνης Α1 και Ν.Δ. της Κώμης Νεοχωρίου. Οριοθετείται από Ανατολικά: Από δρόμο Νεοχωρίου προς Κόφτρα. Δυτικά: από τάφρο Φιδοκάστρου. Βόρεια: Εσχατο όριο κυπρινοτροφείου HELPA προς παλιό Σκουπιδότοπο Νεοχωρίου. Νότια: Οριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου.

ΤΜΗΜΑ 4ο: Λακοπούλα (Δήμος Αρταίων), εμβαδόν 480 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νότιο Τμήμα του Νομού Αρτας, Νότια της Κοινότητας Καλογερικού και Ν.Δ. της Κοινότητας Μύτικα. Οριοθετείται από Ανατολικά: Από τάφρο Μύτικα προς Βόρεια ακτή Λιμνοθάλασσας Λογαρού. Δυτικά: Από όρμο Καλογερικού-Βόρεια ακτή Λιμνοθάλλασας Λογαρού. Βόρεια: Οριο πλημμυρών και γεωργικών εκτάσεων Κοινότητας Καλογερικού. Νότια: Οριο ακτογραμμής Λιμνοθάλασσας Λογαρού.

ΤΜΗΜΑ 5ο: Φραξόλακα (Δήμος Αρταίων), εμβαδόν 1.200 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νοτιοδυτικό Τμήμα του Νομού Αρτας, Νοτιοδυτικά της Κοινότητας Καλογερικού και βόρεια της Κοινότητας Κορωνησίας. Οριοθετείται από Ανατολικά: Από τάφρο που διαχωρίζει τη γεωργική έκταση και τα πλημμυρικά νερά της λιμνοθάλασσας Λογαρού. Δυτικά: Από επαρχιακό δρόμο Αρτας-Κορωνησίας. Βόρεια: Από επαρχιακό δρόμο Αρτας-Κορωνησίας. Νότια: Οριο ακτογραμμής Λιμνοθάλασσας Λογαρού και στο σημείο συνάντησης του δρόμου και της Λιμνοθάλασσας Λογαρού.

ΤΜΗΜΑ 6ο: Θολή και Κουμουτσινός (Δήμος Αρταίων), εμβαδόν 3.700 στρέμματα. Ευρίσκεται στο Νοτιοδυτικό-Δυτικό Τμήμα του Νομού Αρτας, Νοτιοδυτικά της Κοινότητας Στρογγυλής- Δυτικά της Κοινότητας Βίγλας. Οριοθετείται από Ανατολικά: Από λουρονησίδα με λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό. Δυτικά: Από ανάχωμα νότια της Κοινότητας Πέτρα και ανατολική όχθη ποταμού Λούρου. Βόρεια: Από λουρονησίδα με λιμνοθάλασσα Ροδιά. Νότια: Από τάφρο και προέκταση λουρονησίδας και του δρόμου των ιβαρίων Κορωνησίας προς τις εκβολές ποταμού Λούρου.

Επίσης επιτρέπεται το κυνήγι σε τμήμα της Ζώνης Α (ζώνη πλημμυρών) του υγροβιότοπου Αμβρακικού, εμβαδού χιλίων πεντακοσίων (1.500) στρεμμάτων, που περιλαμβάνεται μεταξύ του ποταμού Λούρου (ανατολικά) και του δυτικού αναχώματός του (δυτικά), από το ύψος του δάσους Αγίου Βαρνάβα (βόρεια), μέχρι το ύψος των Αγίων Αποστόλων Νέας Σαμψούντας (νότια).

Δημήτρης Στριλάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου