Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πολιτικές Αλχημείες στο πράσινο στρατόπεδο.


Αν το 2011 που μας αποχαιρέτησε ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους πολιτικούς το 2012 που μόλις ανέτειλε αναμένετε να είναι ακόμη δυσκολότερο. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τα «κοινά» ράβουν...
κοστούμια και ταγιέρ για την εκπροσώπηση των κομμάτων τους στα ψηφοδέλτια ιδιαιτέρως των δυο μεγάλων κομμάτων. Οι δυο μονομάχοι ετοιμάζονται να ρίξουν στην αρένα τα «λιοντάρια» που με τους συνήθεις βρυχηθμούς τους μάλλον κάνουν θόρυβο παρά κατασπαράζουν τα θύματα τους. Ας δούμε όμως πως πάνε τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ και ποιοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται, για να μην πω κόβονται , να σηκώσουν στις πλάτες τους τη σωτηρία της πατρίδας…

Αρχή λοιπόν με τον Υφυπουργό Θάνο Μωραίτη, οποίος προς μεγάλη δυσαρέσκεια κάποιων, ακόμη και στην κυβέρνηση συνεργασίας βρέθηκε μέσα στο Κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Μωραίτης έχει επιδοθεί σε ένα μεγάλο αγώνα δρόμου να αποδείξει ότι το χρονικό διάστημα που κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ, η Αιτωλοακαρνανία είχε «μεγάλο όφελος». Έτσι λοιπόν στην προσπάθεια του να πείσει πρώτα τους δικούς του και μετά τον υπόλοιπο κόσμο ότι προσέφερε θεάρεστο έργο στο νομό, βομβαρδίζει τα ΜΜΕ με δελτία τύπου, με βάση τα οποία στο νομό έχουν ή πρόκειται να δημιουργηθούν «χιλιάδες» θέσεις εργασίας. Φυσικά πρέπει εδώ, για να μην τον αδικήσουμε, να αναφερθούμε τουλάχιστον στην ίδρυση επί των ημερών του, του Εφετείου και την ένταξη του νέου νοσοκομείου στο ΕΣΠΑ. Από την άλλη μεριά πρέπει να θυμηθούμε και τον «αγώνα» του για τις άδειες στα φωτοβολταικά των αγροτών, που μέχρι αυτή τη στιγμή τρέχουν να δουν τι θα κάνουν με τη ΔΕΗ και οι «πτωχοί αγρότες» πως  θα μπορέσουν να πάρουν δάνεια για να προχωρήσουν στην επένδυση.  Μελανό σημείο για τον κ. Μωραίτη η αναμενόμενη κάθοδος του Ευθυμίου Σώκου στο ψηφοδέλτιο. Εκεί αναμένεται να γίνει ο νέος πόλεμος των άστρων.  Με δεδομένο πως ο κ. Μωραίτης θέλει να κρατήσει την πρωτιά στο ψηφοδέλτιο έκανε σύμφωνα με πληροφορίες  «στροφή προς το στρατόπεδο Βενιζέλου».  Φημολογείται δε από τους συντρόφους του πως έχει πει το αμίμητο «Βαγγέλη σώσε μας»… Όμως ο κ. Μωραίτης θεωρείται το δεξί  χέρι του Χρυσοχοίδη και λέγεται πως πολύ συχνά συναντώνται κυρίως Σάββατα και ετοιμάζουν το μανιφέστο του νέου ΠΑΣΟΚ.
Ο έτερος σύντροφος, ο οποίος κατά πολλούς θεωρείται  και «μέγας μαέστρος της πολιτικής» Θύμιος Σώκος, σαν έτοιμος από καιρό, ετοιμάζεται να κατέβει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντος του, επιθυμεί να εκλεγεί πρώτος, για να δώσει μια απάντηση σε αυτούς που φρόντισαν να τον απομακρύνουν από την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας και να τον στείλουν ως άλλο φαντάρο με «δυσμενή μετάθεση» στην άλλη άκρη της χώρας για να μην είναι μες τα πόδια τους. Ο ίδιος παρόλο που πριν από μερικά χρόνια ως νομάρχης δεν «καταδέχτηκε» να δεχτεί στο γραφείο του τον Βενιζέλο, που τότε διεκδικούσε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ από τον Παπανδρέου, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο Σώκος λέγεται ότι θα ήθελε πολύ να είναι και αυτός στο άρμα Βενιζέλου και μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πλέον ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του. Την παραμονή των Χριστουγέννων κατά την κάθοδο του από τη Μακεδονία, έκανε μια στάση στη Ναύπακτο, όπου εκεί συναντήθηκε με πρώην νομαρχιακό σύμβουλο και στελέχη, συζήτησαν τα τεκταινόμενα και σχεδίασαν τις επόμενες κινήσεις. Τις επόμενες μέρες επισκέφθηκε το Μεσολόγγι όπου συναντήθηκε με το μέλος της Νομαρχιακής και στενό του φίλο Κώστα Καλιαμπάκο.  Ο κ. Σώκος εντείνει τις προσπάθειες του ώστε να περάσει από Μεσολόγγι και Ναύπακτο με όσες περισσότερες ψήφους μπορεί, όμως υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια από στελέχη που τον στήριξαν στο παρελθόν, τόσο από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου όσο και από τη Ναύπακτο και σήμερα φέρονται ως ορκισμένοι πολιτικοί εχθροί του. Ο ίδιος όμως δεν φαίνεται να πτοείται και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα από τη στιγμή που θα είναι υποψήφιος θα εκλεγεί.
Από την πλευρά του ο κ. Μακρυπίδης φαίνεται ότι δεν έχει τα πολιτικά εκείνα ερείσματα που θα του δώσουν μια ακόμη εκλογή. Πολιτικά στελέχη από το Ξηρόμερο έχουν ήδη συνταχθεί στο πλευρό άλλων υποψηφίων, ενώ έντονα συζητείται πως στο Ξηρόμερο θα υπάρξει και δεύτερος υποψήφιος. Το όνομα του κ. Τρυφιάτη, οποίος στο παρελθόν ήταν ξανά υποψήφιος «παίζει», κάτι που σημαίνει πως εάν κατέβει θα είναι ένα πλήγμα για τον πάλε ποτέ κραταιό βουλευτή, ο οποίος παρόλο που στήριξε με νύχια και με δόντια τον Παπανδρέου, η Υπουργοποίηση του έμεινε ένα «άπιαστο όνειρο». Να θυμηθούμε πως ο κ. Μακρυπίδης ήταν ένας εκ των εισηγητών του προϋπολογισμού και βλέποντας ότι δεν είναι στο κυβερνητικό σχήμα… παραιτήθηκε… Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει τις προσπάθειες του να αποδείξει ότι είναι δίπλα στους Ξηρομερίτες, καταθέτοντας τη μια ερώτηση πίσω από την άλλη, μιλώντας και σε κάποιες περιπτώσεις ευλογώντας τα γένια του, για το Φράγμα των Αχυρών που τόσα χρόνια τώρα έχει γίνει της Άρτας το Γεφύρι. Υπάρχουν δε περιπτώσεις που ο κ. Μακρυπίδης αντιμετώπισε τη δυσαρέσκεια πολιτών σε διάφορες συγκεντρώσεις ενώ το τελευταίο διάστημα δέχτηκε επίθεση μέσω του τύπου για το ρόλο που φέρεται να έχει παίξει με την κατάργηση της  Δ Ο Υ Μεσολογγίου. Ο βουλευτής φυσικά δεν αποδέχτηκε ποτέ κάτι τέτοιο και προχώρησε σε σκληρή ανακοίνωση.
Η κ. Γιαννακά, η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εκλέχτηκε από την Αιτωλοακαρνανία, πνέει τα μένεα κατά της πρώην αγαπημένης της οικογένειας Παπανδρέου, αφού έμεινε και αυτή χωρίς Υπουργείο και κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πια στάση θα κρατήσει όσον αφορά τους υποψηφίους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά φροντίζει να εμφανίζεται συχνά πυκνά στις οθόνες των δελτίων ειδήσεων ιδιωτικών καναλιών και να μιλά για την επόμενη μέρα του κινήματος. Στο νομό πολλά στελέχη που στο παρελθόν τη στήριξαν έχουν απομακρυνθεί σχολιάζοντας αρνητικά την αλλαγή των συνεργατών της σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κύκλοι που στο παρελθόν υποστήριξαν την κ. Γιαννακά, αναφέρονται αρνητικά στο πρόσωπο της για τις κινήσεις αυτές και φημολογείται έντονα ότι η ίδια αλλάζει τους συνεργάτες της επειδή ελπίζει πως με τους νέους θα πιάσει τα πόστα από οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

Ο Ναυπάκτιος Δημήτρης Κωσταντόπουλος είναι το νέο πρόσωπο που θα έχει μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία στις εθνικές εκλογές. Δεξί χέρι του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ο κ. Κωσταντόπουλος φέρεται ως ο νέος άφθαρτος και μοναδικός  υποψήφιος από τη Ναυπακτία. Λέγεται ότι έχει τη στήριξη της Ναυπακτίας η οποία επιθυμεί να εκλέξει στη Βουλή, μετά από χρόνια έναν υποψήφιο από τα μέρη της. Ο κ. Κωσταντόπουλος πρωτοστατεί στην κίνηση Λοβέρδου στο νομό και μέχρι στιγμής λέγεται ότι έχει συγκεντρώσει δίπλα του πολλά στελέχη που στο παρελθόν υποστήριζαν Βενιζέλο και σήμερα λόγω μεγάλης δυσαρέσκειας από αρχηγικό μέλος της ομάδας που όπως υποστηρίζουν «τακτοποιήθηκε» σε θέσεις και δεν τους απαντούσε ούτε στα τηλέφωνα …έχουν πάει απέναντι…  Από την Ναυπακτία όμως λέγεται τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι προσπαθούν να πλησιάσουν στελέχη που βρίσκονται σε υψηλά κλιμάκια ενώ πληροφορίες θέλουν πολιτικά στελέχη να έχουν ήδη κάνει κάποιες κουβέντες με Ναυπάκτιους που ίσως επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο.
Ο Θανάσης Κατερινόπουλος που κατέβηκε ως υποψήφιος για δεύτερη φορά με το ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί να είναι για μια ακόμη φορά υποψήφιος. Δεν έχει ανοίξει όμως ακόμη τα χαρτιά του για τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις, πέρα από την επίθεση που εξαπέλυσε πριν τα Χριστούγεννα κατά του Χρυσοχοίδη και άλλων πρωτοκλασάτων δελφίνων με δυο άρθρα του στο ιστολόγιο του. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται από κόσμο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι μια καθαρή υποψηφιότητα και σύμφωνα με πληροφορίες όποιος και αν ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές θα τον ήθελε στο ψηφοδέλτιο. Ο ίδιος έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι ο άνθρωπος των φρούδων υποσχέσεων για να υφαρπάξει ψήφους.
Υπάρχουν όμως κι άλλα ονόματα που θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν κι αυτά κάποιο ρόλο και επιθυμούν να κάνουν την επανεμφάνιση τους. Το όνομα του κ. Τρυφιάτη που λέγεται ότι «κόπηκε» στις τελευταίες εκλογές από έτερο υποψήφιο είναι αυτό που έπαιξε ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι επιθυμεί να είναι ξανά στο παιχνίδι.
Ένα ακόμη όνομα που έπεσε στο τραπέζι είναι του κ. Μάκη Παράσχου, Ο κ. Παράσχος λέγεται ότι μετά το κενό που δημιουργήθηκε στο Βάλτο από την διαγραφή Κουρουμπλή από το ΠΑΣΟΚ, «τρώγεται» να είναι ξανά υποψήφιος.
Κι όλα αυτά λογαριάζοντας χωρίς τον «ξενοδόχο» που ακούει στο όνομα Χρίστος Βερελής και που τους τελευταίου μήνες έχει εντείνει την πολιτική του παρουσία στο νομό. Ο κ. Βερελής, δεξί χέρι και στενός φίλος του Υπουργού Οικονομικών, φέρεται να κρατά τις πολιτικές τύχες πολλών στο νομό στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ πάει με αρχηγό τον Β. Βενιζέλο στις εκλογές.

agrinionet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου