Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Διατροφικές συνήθειες του Ξηρομέρου.Ελαιόλαδο


Η Ξηρομερίτικη παράδοση, χάνεται στα βάθη του χρόνου. Τα ήθη και τα έθιμα ,του τόπου μας,διατηρούνται ακόμα. Ακόμα κρατάμε την ξηρομερίτικη παράδοση. Σε κάθε εκδήλωση της ζωής μας, από την γέννηση,την βάπτιση,τον γάμο . Οι διατροφικές μας,συνήθειες,οι συνταγές,είναι μια...
καθημερινή απόδειξη διατήρησης της παράδοσης,του Ξηρομέρου. Η Ξηρομερίτικη διατροφή,είναι κυρίως, η μεσογειακή.Έχει ως βάση το ελαιόλαδο. Παλιότερα,χρησιμοποιούνταν αρκετά το ζωικό λίπος ( ξίγκι). Συνήθως,το έπαιρναν από χοιρινό κρέας,συγκεκριμένα από το γουρούνι που έσφαζαν τα Χριστούγεννα. Το έλιωναν και το διατηρούσαν ως τα επόμενα Χριστούγεννα,μέσα σε πήλινα δοχεία.Μαζί με το ξίγκι διατηρούσαν και τις τσιγαρίδες,(δές τσιγαρίδες Ξηρομέρου). Το χρησιμοποιούσαν σε πίτες,αντί για ελαιόλαδο. Σήμερα,η χρήση του έχει περιοριστεί , σε μεγάλο βαθμό {Λίγες συνταγές γίνονται ακόμα με ξίγκι.(τραχανόπιτα,τσιγαρίδες,τηγάνισμα). Τα τηγανητά αυγά (μάτια),παίρνουν ιδιαίτερη γεύση,όταν τηγανίζονται με ξίγκι.} Η αντικατάσταση αυτή οφείλεται, στο ότι το Ξηρόμερο σήμερα έχει πολλούς ελαιώνες. Η ελαιουργία,επεκτάθηκε και έχει μεγαλύτερες αποδόσεις . Κι αυτό, γιατί,η γεωργία, πλέον έχει στην υπηρεσία της, την τεχνολογία. Έτσι οι ελιές ποτίζονται,οργώνονται ,με αποτέλεσμα περισσότερη καρποφορία. Στην καλύτερη απόδοση της ελιάς,συμβάλλει σημαντικά και η χρήση φυτοφαρμάκων,προστατεύοντάς την,από διάφορες ασθένειες. Το ελαιόλαδο,άξια αντικατέστησε το ξίγκι. Είναι πιο υγιεινό με σημαντικά οφέλη,για τον ανθρώπινο οργανισμό,σε αντίθεση με το ξίγκι. Το ελαιόλαδο ,παλιά δεν υπήρχε σε τέτοιες ποσότητες στο Ξηρόμερο. Παλιότερα,οι νοικοκυρές έφτιαχναν πράσινο σαπούνι ,με την προσθήκη ποτάσσας στα υπολείμματα του ελαιόλαδου( μούργα). Ή σαπωνοποιία,ήταν αναγκαιότητα για το Ξηρόμερο μιάς και το εμπόριο,δεν ήταν αρκετά διαδεδομένο,επομένως και τα απορρυπαντικά. Το πράσινο σαπούνι,ήταν και είναι το πιο αγνό καθαριστικό,ιδιαίτερα στην καθημερινή υγιεινή του ανθρώπου. Το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων, ακόμα,επιβάλλει την χρήση του. Το λάδι του Ξηρομέρου ικανοποιεί όλους τους καταναλωτές. Στο Λουτράκι και στο Δρυμό,το λάδι βγαίνει ελαφρύ αλλά ολόγλυκο,ιδανικό για σαλάτες. Το ελαφρύ λάδι,βγαίνει από ελιές Καλαμών ,( αυτή η ποικιλία,προορίζεται για τις βρώσιμες ελιές,του εμπορίου.) Άν κάποιος προτιμάει λάδι παχύρρευστο,το χειμώνα παγώνει,γίνεται σαν βούτυρο,θα βρεί σε μεγάλες ποσότητες σε Μύτικα,Κανδήλα,Βάρνακα,Παναγούλα,αλλά και στο Λουτράκι,Γουργουβλί,Άγριλος. Τετοιο λάδι βγάζουν κυρίως οι χονδρο’λιές και οι κορωνέικες. Το λάδι αυτό “φαίνεται “στο μαγείρεμα,δηλ.δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για το μαγείρεμα. Οι περιοχές αυτές,ανέκαθεν,βγάζουν λάδι παχύρρευστο μεν,αλλά πικρίζει. Αυτό συμβαίνει,απ’ότι μας είπαν,γιατί οι ελαιοπαραγωγοί μαζεύουν,άγουρες τις ελιές,για να μην τις προλάβει η κακοκαιρία. Γλυκόπιοτο λάδι και παχύρρευστο έβγαζε η περιοχή του Άγριλου.Οι ποσότητες λαδιού απο κεί έχουν μειωθεί κατά το 80%,λόγω διακοπής αεροπορικών ψεκασμών . Σήμερα,ο Άγριλος δίνει πολύ λίγο λάδι,μόνο για τον ιδιοκτήτη. Κατα πλειοψηφία το λάδι του Ξηρομέρου,είναι βιολογικό. Στο Ξηρόμερο,δεν κάνουν μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων. Στο Ξηρόμερο θα βρείτε το πιο αγνό ελαιόλαδο,χωρίς οξέα.

xiromeritissa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου