Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ταρακουνιέται η Αιτωλ/νία-δεν αποκλείονται και 5 R

Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό συνθέτουν στην Αιτωλ/νία οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη με επίκεντρο περιοχές ανατολικά από την λίμνη του Οζερού και το Θέρμο.
Δεν περνάει μέρα που να μην γίνεται αισθητή κάποια σεισμική δόνηση με αποκορύφωμα τα 4,2 (με
άλλες εκτιμήσεις 4,5) Ρίχτερ που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί δίπλα από την Λεπενού.
Να θυμίσουμε πως το προηγούμενο διάστημα, σεισμολόγοι που ρωτήθηκαν σχετικά, έκαναν λόγο για φυσιολογικά μεγέθη σε περιοχές με ρήγματα ανάλογης σεισμικότητας και δεν απέκλειαν το γεγονός οι σεισμοί να συνεχιστούν για κάποιες μέρες ακόμη και να δώσουν έως 4 Ρίχτερ. Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα ρήγματα στην Αιτωλ/νία, κάνει λόγο για μια φυσιολογική σεισμική εξέλιξη από μια περιοχή με πολλά μικρά ρήγματα αυτής της δυναμικότητας. Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να σημειωθούν και μεγαλύτεροι σεισμοί, όχι πάνω όμως από 5 Ρίχτερ.
«Είναι καλό που σημειώνονται αυτοί οι σεισμοί και εκτονώνεται η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί. Το φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί για κάποιες ακόμη μέρες ή και εβδομάδες, αλλά δεν νομίζω πως συντρέχει λόγος ανησυχίας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας που αποκλείει ενεργοποίηση του ρήγματος του Οζερου σε όλο το μήκος του (μπορεί να δώσει έως 6,5 Ρίχτερ) και αποσυνδέει πλήρως τις δονήσεις μεταξύ Οζερού και Στράτου με τις πρόσφατες δονήσεις στο Θέρμο. Δειτε τα επίκεντρα των σεισμών το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου