Τρίτη 6 Μαΐου 2014

23.000.000 ευρώ σε αποφάσεις ένταξης ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας από 2011 έως 2014




‘Οι Δημότες μας δεν έμαθαν το έργο μας και φταίμε εμείς’ ανέφερε στην ομιλία του ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Φερεντίνος Θύμιος στην ομιλία του. Είναι μεγάλη αλήθεια μιας και δεν είχε
φτάσει η ώρα του απολογισμού της 3ετίας. Με το κεφάλι χαμηλά και χωρίς φαμφάρες, τυμπανοκρουσίες και κόψιμο κορδελών η παρούσα Δημοτική Αρχή έφερε αποφάσεις ένταξης ύψους 22.900.000,00 ευρώ σε 3 και όχι 4 χρόνια όπως ήταν οι προηγούμενες θητείες και σε περίοδο κρίσης.
Στην χειρότερη περίοδο της χώρας ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι κατάφεραν να φέρουν ένα ποσό το οποίο κανένας Δήμος με το μέγεθος του Δήμου μας δεν τα κατάφερε σε όλη την χώρα. Αναλυτικά το amvrakikosnews γράφει:


Εδώ και ένα χρόνο περίπου, από την άτυπη  έναρξη του προεκλογικού αγώνα  από τον κ.  Αποστολάκη τον  Μάιο του 2013, επιλέχθηκαν   από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα  "συνθήματα"  με κεντρική ιδέα  " ο Φερεντίνος δεν έκανε τίποτα" ή αλλιώς  "αυτοί  3,5  χρόνια δεν έκαναν τίποτα". Τα συνθήματα αυτά αδικούν το σημερινό  Δήμαρχο κ. Σολδάτο και ολόκληρη τη δημοτική αρχή,. Η ώρα της αλήθειας και του απολογισμού έφτασε για την  σημερινή Δημοτική Αρχή και με στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι η συνολική δέσμευση πόρων  για έργα  και δράσεις  που έχει πραγματοποιηθεί  την τριετία 2011-2014  δεν έχει προηγούμενο από καμία Δημοτική Αρχή  τα τελευταία χρόνια !!

Η απλή  αντιπαραβολή  στοιχείων και δράσεων  κάνοντας  και μια σύγκριση των εποχών  που υπηρέτησε η κάθε Δημοτική Αρχή τον Δήμο,  θα αποτελέσουν τον καλλίτερο μάρτυρα αυτής της σύγκρισης. Η θεωρία του "δεν έγινε τίποτα" μόνο ως "αστεία" μπορεί να χαρακτηρισθεί, μόνο από "αφελείς"  ή "σκοπίμως αφελείς" μπορεί να υποστηριχθεί και μόνο από "κακοπροαίρετους" ή  "μη ενημερωμένους"  μπορεί να γίνει  αποδεκτή. Τα έργα και οι μελέτες  τα οποία  έχουν δρομολογηθεί έως σήμερα  με ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ , που έχουν  δημοπρατηθεί  ή εκτελούνται  από την σημερινή Δημοτική Αρχή,  υπό  τις συνθήκες  χάους  της πρώτης τριετίας του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"  μόνο με άθλο θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν. Πρόκειται για έργα τα οποία δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα υποδομών εκπαίδευσης, τα οποία  δημιουργούν υποδομές στην υγεία (ύδρευση- αποχέτευση), που δίνουν λύσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων, που δημιουργούν χώρους πολιτισμού και αναπλάθουν περιοχές, αλλά και μελέτες που προγραμματίζουν το αύριο  με  έργα  υποδομών, αλλά και  τουριστικής ανάπτυξης. Ο προγραμματισμός για την επόμενη πενταετία, με δεδομένη πλέον την δρομολόγηση έργων και μελετών,  θα επικεντρωθεί σε  ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών που υπολείπονται, στην ωρίμανση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά και σε έργα αναπλάσεων, όπου οι υποδομές θα έχουν ολοκληρωθεί. Τα αποτελέσματα αυτής της τριετίας  αποτελούν την καλλίτερη παρακαταθήκη και "μαγιά" για τον προγραμματισμό της νέας πενταετίας. Το  "νοικοκύρεμα" των οικονομικών του Δήμου χάρη στην "σφιχτή" οικονομική πολιτική  που ακολουθήθηκε και η οποία δεν είναι καθόλου δημοφιλής αλλά είναι αναγκαία λόγω των "παλαιών" υποχρεώσεων των "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΩΝ" Δήμων ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΔΕΩΝΩΣ κυρίως, αλλά και της σημαντικής μείωσης των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης  σε ποσοστό άνω του 50 %,   η ομαλή μετάβαση στην εποχή "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ", οι αλλαγές στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, οι δράσεις στον τομέα της απασχόλησης και η  δέσμευση πόρων για έργα μόνο θετικά μπορούν να πιστωθούν στην σημερινή Δημοτική Αρχή που κατεβαίνει στις εκλογές του Μαίου  με την  δύναμη που της δίνουν  τα 20 και πλέον έργα που εκτελούνται ή έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί. Επειδή  πλέον "λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν"  για  κουμπαρά στο ταμείο του Δήμου και "μετά βλέπουμε", επειδή οι εποχές  που οι "βαρέλες" μπετού  έκαναν παρέλαση στους δρόμους  για  "εξυπηρετήσεις" είναι μακρινό παρελθόν, επειδή  τα  χιλιάδες αφανή αμμοχάλικα πέρασαν στην ιστορία μαζί με τις  στρατιές των υδραυλικών και επειδή  κάποια στιγμή  θα πρέπει να επιλέξουμε  τι ζητάμε από μια Δημοτική αρχή ίσως θα πρέπει να κάνουμε μια  ανάλυση του  ............."δεν έγινε τίποτα"................,  και να δούμε αν με  λιγότερα από τα μισά χρήματα έγινε περισσότερο έργο,  αν  προγραμματίζουμε το μέλλον  και πως ;
Επιγραμματικά θα πρέπει να αναφερθούμε  σε  ορισμένα βασικά  που ..." δεν έγιναν"... όπως :

  1. 1.     "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ 1ου & 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ"
Με τη αριθμ. Πρωτ. 7138/ΔΕ-635/17-02-2014 Απόφασή του ο υπουργός Ανάπτυξης  και Ανταγωνιστικότητας  ενέκρινε την ένταξη του έργου και την χρηματοδότηση του  με το ποσό των 1.930.000,00  ευρώ.Μετά από  την χρυσή οκταετία 2003-2010 , όπου πράγματι  κάποιοι  " δεν έκαναν τίποτα"  ή " δεν τα έκαναν καλά" ήρθαν κάποιοι άλλοι  και   ......ΛΥΣΑΝΕ   ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Μελέτες, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις, αποφάσεις, πιέσεις και να  το αποτέλεσμα!!!!Μαγικό ; όχι ! Προγραμματισμός και αποφασιστικότητα  ΝΑΙ!!!Το έργο που περιλαμβάνει λοιπόν την στατική, αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική αποκατάσταση του 1ου & 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ  έχει πλέον δρομολογηθεί, χωρίς παλινωδίες,  οριστικά και αμετάκλητα.
  1. 2.     "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ"
Το  έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις 10/04/2012  και  ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ στις 10/08/2012  με  συμβατικό ποσό   719.865,74 ευρώ. Το έργο που  είχε δημοπρατηθεί από το 2008  (χωρίς χρήματα όπως ήταν η συνηθισμένη τακτική του παρελθόντος) , και ήταν ξεχασμένο και εγκαταλελειμμένο ως ιδέα,  αφού εκείνη την περίοδο  επικρατούσε η  ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ του ΣΔΙΤ  κοντά στο κλειστό  Γυμναστήριο της Βόνιτσας, ξαφνικά   μετά το 2011  ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, απέκτησε νέα Αρχιτεκτονική Μελέτη, εκδόθηκαν οι νέες απαιτούμενες Αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο παιδείας , υποβλήθηκε για έκδοση Οικοδομικής Αδείας (ούτε αυτό  δεν υπήρχε !) , συντάχθηκε Φάκελος  Υποβολής  Έργου  στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και .....ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΕΓΙΝΕ !!!!! Και οι πιο αισιόδοξοι μπορεί  περνώντας απ' έξω σήμερα  να κοιτάζουν δύο φορές  μην μπορώντας να πιστέψουν  ότι μετά το 2003   ............... κάποιοι  ΛΥΣΑΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Σήμερα το έργο βρίσκεται στην φάση ολοκλήρωσης του όπως όλοι διαπιστώνουν  και θα παραδοθεί στην σχολική κοινότητα  σύντομα.
  1. 3.      "ΕΠΙΣΚΕΥΗ  ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΩΝ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ"
Με την Αρ. Πρωτ . 1110/28-02-2014  Απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απ.Κατσιφάρα  εγκρίθηκε το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου των τουαλετών του Γυμνασίου-Λυκείου Βόνιτσας με ποσό 126.000,00 ευρώ. Επειδή  κάθε  εγκαταλελειμμένο έργο  του παρελθόντος κουβαλάει και τις αδυναμίες του, αφού   δεν πίστεψε κανένας σ' αυτό, το κτίριο του Γυμνασίου –Λυκείου είχε  δημοπρατηθεί  ....... αλλά ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ  ;;  οι τουαλέτες του  στην μελέτη. Μετά την αρχική επιτυχία  της ένταξης το 2012  και συμβασιοποίησης του κυρίως κτιρίου θεωρήσαμε ως βασική μας επιδίωξη   την  πλήρη  ανακατασκευή  του συγκροτήματος των τουαλετών του  συγκροτήματος   οι οποίες  ήταν  σε  κακή κατάσταση. Πράγματι με την ανωτέρω απόφαση εξασφαλίσαμε πίστωση 126.000,00  ΕΥΡΏ, μετά την υποβολή της σχετικής μελέτης και την υποβολή του σχετικού αιτήματος προς την Περιφέρεια έτσι ώστε  να μιλάμε για πραγματικά ολοκληρωμένο έργο.
  1. 4.     "ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ"
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  4/11/2011 με προϋπολογισμό  2.956.600,00 ευρώ  και  ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ στις  27/06/2012  με συμβατικό ποσό 1.443.302,64  ευρώ.Η Κατούνα, ή έδρα του πρώην Δήμου ΜΕΔΕΩΝΩΣ  στερούνταν του βασικότερου έργου υποδομής που μπορεί να ζητά μια πόλη σήμερα και το οποίο δεν είναι άλλο από το Δίκτυο Ύδρευσης. Η κατάσταση του υπάρχοντος δικτύου  ήταν  σε τραγική  κατάσταση  και αμέσως μόλις  "άνοιξε " μέτρο για την υποβολή προτάσεων  στην Περιφέρεια , θεωρήσαμε ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν το πρώτο που έπρεπε να επιδιώξουμε για την Κατούνα, αφού η Δημόσια Υγεία προέχει όλων των άλλων δράσεων. Πράγματι κάνοντας επικαιροποίηση παλιάς μελέτης του Δήμου Μεδεώνος και   λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες νέες  αδειοδοτήσεις λόγω ΕΣΠΑ, υποβάλαμε  πρόταση χρηματοδότησης και καταφέραμε να εντάξουμε το σημαντικότατο αυτό έργο για την Κατούνα. Σήμερα το έργο είναι κοντά στην ολοκλήρωση του  και  εντός του έτους   θα  δοθεί  σε λειτουργία  εξασφαλίζοντας ποσότητα και ποιότητα νερού που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν.
  1. 5.     "ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ"
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  16/05/2012 με προϋπολογισμό  9.500.054,89 ευρώ Το  έργο που αποτελεί την σημαντικότερη περιβαλλοντική παρέμβαση για την πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Μεδεώνως, μετά από  επίμονη προσπάθεια  της παρούσας Δημοτικής αρχής,   γίνεται πλέον πραγματικότητα. Μετά την ολοκλήρωση του φακέλου μελέτης που υπήρχε  και την υποβολή της ολοκληρωμένης πρότασης  στο  ΥΠΕΚΑ  επιτεύχθηκε με επίπονη προσπάθεια   η χρηματοδότηση του έργου με το σημαντικό ανωτέρω ποσό. Σήμερα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων  που απομένουν για την δημοπράτηση του έργου, αφού πλέον  τα τεύχη δημοπράτησης της αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων του βιολογικού Καθαρισμού έχουν ολοκληρωθεί  από τον μελετητή.
  1. 6.     "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΧΑΔΑ  ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ"
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  14/09/2011  με προϋπολογισμό  1.106.000,00 ευρώ  και  ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ στις   01/06/2012   με συμβατικό ποσό 408.149,24 ευρώ. Η αποκατάσταση των παλαιών χωματερών των πρώην ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΩΝ  Δήμων  οι οποίες αποτελούσαν εστίες μόλυνσης αλλά και υποβάθμισης  περιοχών τουριστικής ανάπτυξης  αποτέλεσε για μας μία από τις πρώτες προτεραιότητες του  Δήμου μας. Μετά την σύνταξη των  σχετικών μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας υποβλήθηκε πρόταση  αποκατάστασης των επικίνδυνων αυτών περιοχών, η οποία, αφού  έλαβε απόφαση ένταξης δημοπρατήθηκε, συμβασιοποιήθηκε και το έργο εκτελέσθηκε. Η τελική  όψη των περιοχών αυτών δεν θυμίζει σε τίποτα  την κατάσταση του παρελθόντος, αφού πλέον έχουν περιφραχθεί, και επιχωματωθεί . 
  1. 7.     "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ  ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ"
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  05/02/2013  με προϋπολογισμό  342.000,00  ευρώ  και  ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ 2014. Ο προγραμματισμός  για την ολοκληρωμένη διαχείριση του όγκου των απορριμμάτων  μας οδήγησε στον σχεδιασμό του  Σ.Μ.Α.,  έτσι ώστε τα απορριμματοφόρα του Δήμου μας να μην εκτελούν επαναλαμβανόμενες διαδρομές έως τον ΧΥΤΑ Παλαίρου με  αποτέλεσμα μεγάλο λειτουργικό κόστος και εκτεταμένες φθορές των οχημάτων μας. Η λειτουργία του ανωτέρω σταθμού  θα διευκολύνει την καθημερινή λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας  και θα μειώσει προς όφελος του πολίτη το κόστος παροχής υπηρεσιών. Το έργο μελετήθηκε από ειδικευμένο γραφείο  και η σχετική πρόταση   που υποβλήθηκε έτυχε θετικής  αντιμετώπισης με αποτέλεσμα να δεσμευτεί πίστωση 342.000,00 ΕΥΡΏ  για την υποδομή του έργου το οποίο συμβασιοποιείται εντός του Απριλίου και οι εργασίες ξεκινούν άμεσα.
  1. 8.     "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Σ.Μ.Α. ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ"
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  05/02/2013  με προϋπολογισμό   348.464,23  ευρώ . ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ  στις  10/01/2014  και βρίσκεται σε φάση   έγκρισης διαγωνισμού. Η προμήθεια  εξοπλισμού του  ΣΜΑ  αποτελεί συνοδό-συμπληρωματικό  έργο του ανωτέρω έργου και αφορά  την προμήθεια του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού  που απαιτείται για την λειτουργία του σταθμού .
  1. 9.     "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ  ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ  ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ  3ης ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ  ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ  Σ.Μ.Α.  ΑΣΤΑΚΟΥ"
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  02/08/2013  με προϋπολογισμό   1.168.500,00 ευρώ  και βρίσκεται στην  διαδικασία της εγκρίσεως των πρακτικών δημοπράτησης. Στο πλαίσιο της   σωστής λειτουργίας του ΧΥΤΑ  Παλαίρου   που  καλύπτει την 3η Γεωγραφική Ενότητα Αιτωλ/νιας και της μετατροπής του σε ΧΥΤΥ, ο Δήμος μας υπέβαλε πρόταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  για την προμήθεια του αναγκαίου  εξοπλισμού λειτουργίας  του ΧΥΤΑ της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας Αιτωλ/νιας, έτσι ώστε το έργο να λειτουργεί με τις καλλίτερες συνθήκες και με τον αναγκαίο εξοπλισμό που προβλέπονταν από τον σχεδιασμό του. Η πρόταση που υποβλήθηκε, εγκρίθηκε δεσμεύοντας πιστώσεις ύψους 1.168.500,00ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε και σήμερα      βρισκόμαστε στην διαδικασία εξέλιξης του διαγωνισμού. Με το έργο αυτό αλλά και  με τα τρία προηγούμενα ο νέος Δήμος ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ  έκανε  τα  σημαντικότερα   βήματα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
  1. 10.  "ΑΝΑΠΛΑΣΗ  ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ  ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ  ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ"
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  13/06/2013 με προϋπολογισμό   620.000,00  ευρώ. ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ  και βρίσκεται στην φάση της συμβασιοποίησης του.Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Βόνιτσας, αποκαθίστανται οι  "ατυχείς" παρεμβάσεις του παρελθόντος στις επιλογές υλικών επίστρωσης που  μόνο δυσκολία επέφεραν  στην καθημερινότητα των πολιτών,   ξαναδίνεται  στην πλατεία της Βόνιτσας  ζωή  μετά από τη παρακμή των τελευταίων ετών, και ανακατασκευάζονται τα "σκαλάκια" που οδηγούν  προς το κάστρο. Η πρόταση  έχει χρηματοδοτηθεί  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  στο πρόγραμμα των Αστικών Αναπλάσεων, μετά την σχετική πρόταση που υποβλήθηκε.
  1. 11.  ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗ - ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ «ΛΑΪΣ»  ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΤΟΠΗ  ΤΟΥ  ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  13/06/2013 με προϋπολογισμό   590.000,00  ευρώ. ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ και  θα συμβασιοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Ο παλιός κινηματογράφος «ΛΑΪΣ», ο οποίος επί χρόνια παρέμενε κλειστός και εγκαταλελειμμένος,  μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες σχεδιασμού για την αποκατάστασή του (και αυτό μετά τον σεισμό του 2003), ήρθε επιτέλους η ώρα να αποτελέσει ξανά χώρο πολιτισμού και συνάθροισης. Η σχετική μελέτη που εκπονήθηκε και περιλαμβάνει την μετατροπή του κτιρίου σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια του προγράμματος των Αστικών             αναπλάσεων, και περιλαμβάνει στατικές αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στο κτίριο αλλά και προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

  1. 12.  ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ  ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  13/06/2013 με προϋπολογισμό  100.000,00  ευρώ και  θα συμβασιοποιηθεί  με την ΔΕΗ. Στις εργασίες ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου περιλαμβάνονται και εργασίες υπογειοποίησης  των δικτύων της ΔΕΗ που θα εκτελεσθούν από την  εταιρία στο πλαίσιο της ανάπλασης.
  1. 13.  ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣ  ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ 
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  21/05/2013 με προϋπολογισμό  730.000,00  ευρώ. Έχει ήδη ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ και  θα συμβασιοποιηθεί   εντός του πρώτου 15ημερου του  Απριλίου.Μέχρι σήμερα η παραλία της Βόνιτσας είχε μια μονοδιάστατη αξιοποίηση και ανάπτυξη αλλά και μια ασυνέχεια που διαχώριζε το παραλιακό μέτωπο σε δύο μέρη. Με την μελέτη που εκπονήσαμε και υποβάλλαμε ως πρόταση στην ΕΕΤΑΑ πετύχαμε την χρηματοδότηση ενός έργου που δημιουργεί  την εικόνα  ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου. Θα εκτελεσθούν εργασίες επίστρωσης  κυβόλιθων, απορροής όμβριων, τοποθέτησης στύλων φωτισμού κλπ. Το έργο αποτελεί την σημαντικότερη παρέμβαση στην παραλία της Βόνιτσας και σε συνδυασμό με τα  3 προηγούμενα έργα θα  αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση από τον Άγιο Δημήτριο έως το Κάστρο.
  1. 14.   "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ  & ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ   ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ  ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ"
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις  21/05/2013 με προϋπολογισμό  244.770,00  ευρώ, ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ  στις  09/01/2014   και και βρίσκεται σε φάση   έγκρισης διαγωνισμού.   Η πρόταση  της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου προς Άγιο Δημήτριο περιλαμβάνει και  την δημιουργία προτύπου παιδικής χαράς αλλά και την προμήθεια του εξοπλισμού  παιδικής χαράς. Η σχετική πρόταση  υποβλήθηκε στην  ΕΕΤΑΑ και εγκρίθηκε με ταυτόχρονη δέσμευση πίστωσης 244.770,00 ευρώ
  1. 15.  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ  ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ"
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ  και ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ στις  29/11/2012 με προϋπολογισμό 168.694,50  ευρώΜετά  από σχετική πρόταση που υποβλήθηκε στο "Πράσινο Ταμείο", το οποίο χρηματοδοτεί σχετικές δράσεις και έργα κυρίως σε τουριστικές περιοχές, επιτύχαμε την ένταξη του ανωτέρω έργου και το σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων που εγκαταστάθηκε στην Πάλαιρο και την Βόνιτσα μετρά ήδη ένα χρόνο επιτυχούς λειτουργίας.
  1. 16.   " ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ"
Το έργο  ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ στις  10/05/2010  με προϋπολογισμό 110.519,50  ευρώ Η δεξαμενή  ύδρευσης Αγίου Νικολάου, ένα έργο "φάντασμα" για τον Αγιο Νικόλαο, μετά από διαδοχικές  "ατυχίες"  πολλών ετών ως προς την εξεύρεση οικοπέδου  και την  έλλειψη πιστώσεων,επιτέλους μετά το 2011 και με συνεχή προσπάθεια, στις 04/02/2013 "βρήκε" επιτέλους  και  οικόπεδο και χρηματοδότηση δείχνοντας πολύ απλά στους  κατοίκους του χωριού ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση τα έργα γίνονται. Η εξασφάλιση επαρκούς  ποσότητας και ποιότητας νερού   αποτέλεσε για την Δημοτική Αρχή βασική προτεραιότητα  και το έργο βρίσκεται στην φάση κατασκευής του.
  1. 17.  "ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ  Τ.Δ.  ΔΡΥΜΟΥ"
Το έργο  ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  στις  19/07/2013  με  προϋπολογισμό  102.411,29  ευρώ Το έργο, που αποτελεί μια συνδυασμένη παρέμβαση  αποχέτευσης ομβρίων υδάτων  και κατασκευής πεζοδρομίων στο τοπικό διαμέρισμα του Δρυμού, δίνει μια νέα όψη στον κεντρικό δρόμο του οικισμού και ασφάλεια στην κίνηση των πεζών. Το έργο  που είχε δημοπρατηθεί και  παλαιότερα, αλλά δεν κατασκευάσθηκε ποτέ, επανακινήθηκε ξανά με αποτέλεσμα την συμβασιοποίηση και την έναρξη των εργασιών πλέον το 2013. Το έργο βρίσκεται σε φάση αποπεράτωσης και δίνεται σύντομα σε χρήση.
  1. 18.  "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ  ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΛΑΙΡΟΥ"
Το έργο  ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ  στις 01/03/2012   και  ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  στις   31/07/2012  με προϋπολογισμό  289.059,98  ευρώ. Μετά από μελέτη που συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας υποβλήθηκε η σχετική ώριμη  πρόταση   η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ανωτέρω ποσό. Το έργο έδωσε μια καινούργια όψη στο γήπεδο της Παλαίρου, όπου εκτελέστηκαν χωματουργικές εργασίες ανύψωσης  του επιπέδου του κτιρίου, επίστρωσης του με συνθετικό χλοοτάπητα, και τέλος  εργασίες  αποστράγγισης. Το έργο έχει αποδοθεί πλέον στον Α.Ο Παλαίρου που επιτελεί σπουδαίο έργο στον τομέα του ποδοσφαίρου σε όλες τις ηλικίες.

  1. 19.  ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΑΕΤΟΥ
Το έργο ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ στις 27/11/2012 με προϋπολογισμό 510.000,00 ευρω και  ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  στις 24/02/2014 Η μελέτη του έργου που υπήρχε  επικαιροποιήθηκε  άμεσα από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, εξασφαλίστηκαν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις  και υποβλήθηκε η σχετική πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η πρόταση εγκρίθηκε, το έργο έχει πλέον συμβασιοποιηθεί και οι εργασίες ξεκινούν άμεσα έτσι, ώστε να παραδώσουν  στο τοπικό διαμέρισμα του Αετού ένα μεγάλο τμήμα αγροτικής οδοποιίας ασφαλτοστρωμένο με τα απαραίτητα τεχνικά προστασίας του, βοηθώντας εμπράκτως τον πρωτογενή τομέα.
  1. 20.  "ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟΥ"
Το έργο  ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ  στις 15/10/2013  με προϋπολογισμό  20.000,00 ευρω και  βρίσκεται σε φάση  ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ.Η πρόταση, που συντάχθηκε από την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και υποβλήθηκε  για χρηματοδότηση στο LEADER ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ, εγκρίθηκε στις  15/10/2013 και περιλαμβάνει τις βασικές υποδομές χωματουργικών εργασιών για την δημιουργία ιπποδρομίου.  
  1. 21.  "ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ"
Το έργο  ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ  στις 13/01/2014 με προϋπολογισμό  195.000,00 ευρω  και  βρίσκεται σε φάση  ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ Το κτίριο του  Δημαρχείου  και η έδρα του νέου Δήμου  βρίσκονταν σε κατάσταση παρακμής και εγκατάλειψης. Μετά από μια πρώτη  επιτυχημένη παρέμβαση ανακαίνισης για την στοιχειώδη αξιοπρέπεια που πρέπει να αντανακλά  ένα Δημαρχείο υποβλήθηκε η σχετική πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στις 13/01/2014 εγκρίθηκε η υποβληθείσα πρόταση που περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου, την αντικατάσταση κουφωμάτων  και την αλλαγή του Η/Μ εξοπλισμού  του  καθιστώντας  το κτίριο ένα σύγχρονο κέντρο Διοίκησης.
  1. 22.  "ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΙΔΟΔΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ"
Το έργο  ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ  στις 26/04/2012   με προϋπολογισμό   980.000,00 ευρω, ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ  στις 13/11/2012  βρίσκεται σε φάση  ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣΤο έργο το οποίο αποτελεί την ολοκλήρωση του μισοτελειωμένου έργου  των εισόδων της πόλεως το οποίο ανακαταλήφθηκε από τους εργολάβους λόγω μη χρηματοδότησης του, για μεγάλο χρονικό διάστημα υποβλήθηκε ως νέο έργο από την σημερινή Δημοτική Αρχή στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων όπου και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του. Το έργο δημοπρατήθηκε ξανά και βρίσκεται σε φάση συμβασιοποίησης, μετά και την εξασφάλιση των τελευταίων   περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Τα  έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή αγωγών ομβρίων , τοίχων αντιστήριξης, και πεζοδρομίων.
Εδώ θα μπορούσαμε να αναφέρουμε  επίσης  τα έργα της Αποχέτευσης και Ύδρευσης Βόνιτσας…..δύο πολύ σπουδαία έργα  τα οποία εκτελέστηκαν στην τριετία της παρούσας δημοτικής αρχής  και είχαν δρομολογηθεί από την πρώην Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανακτορίου.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μια πλειάδα ακόμη έργων που έχουν δρομολογηθεί από την παρούσα  Δημοτική Αρχή  όπως   τα έργα  "Ψηφιακών Υπηρεσιών"   Π/Υ 387.450,00 ευρώ. την "Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς"   Π/Υ  146.600,00 ευρώ, την "Αναθεώρηση του Γ.Π.Σ πρώην Δήμου Ανακτορίου"  Π/Υ 237.524,00 ευρώ, την "Σύνδεση Χώρας-Αγίας Παρασκευής" Π/Υ 456.477,00 ευρώ  καθώς και άλλα τα οποία ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΕΩ  είναι ΟΛΑ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ  !!!!!
Θα  μπορούσαμε να αναφέρουμε επίσης μια σειρά από  μελέτες που είναι πλέον ώριμες ή εκτελούνται και αποτελούν το οπλοστάσιο του Δήμου μας  για την  άμεση ανταπόκριση  του σε νέες προσκλήσεις χρηματοδότησης , όπως  οι :  
  1. " Μελέτη Δικτύου Αποχέτευσης Πογωνιάς"
  2.  "Μελέτη Επέκτασης Δικτύου Αποχέτευσης Παλαίρου"
  3.  "Μελέτη Δικτύου Αποχέτευσης Μοναστηρακίου"  Π/Υ 3,4 εκατομμυρίων ευρώ η οποία έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση και αναμένουμε την αξιολόγηση της με πολύ καλές προοπτικές,
  4. "Μελέτη Διαμόρφωσης Κόμβων  Βρυσούλας  και Δέλλα στην Βόνιτσα"
  5. "Μελέτη Αποκατάστασης Ευστάθειας Πρανών  στα Όχθια Παλαίρου"  που  βρίσκεται στην Πρυτανεία του  Πανεπιστήμιου Πατρών για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
  6. "Μελέτη Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Παλαίρου"  ένα έργο που  με την πραγματοποίησή του θα  "αλλάξει" την Πάλαιρο .
  7. "Σφαγεία Κατούνας".  Η μελέτη βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο έκδοσης της οικοδομικής άδειας αφού πλέον έχουν εξασφαλισθεί ΟΛΕΣ οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις που ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ και οδήγησαν στο κλείσιμο τους.
            Τέλος θα πρέπει  να αναφερθούμε σε μικρότερες δράσεις και έργα που έχουν πραγματοποιηθεί  κατά την τριετία που πέρασε και χρηματοδοτήθηκαν από πόρους του Δήμου  σε όλους τους τομείς, και σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα και αφορούν δράσεις  όπως  :
  • ΚΤΙΡΙΑΚA: Παρεμβάσεις  έγιναν  στο Δημοτικά Σχολεία Πλαγιάς, Γυμνάσιο Παλαίρου, Νηπιαγωγείο Παλαίρου, Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βόνιτσας, Νέο Νηπιαγωγείο Βόνιτσας, Νηπιαγωγείο Τρύφου, Παιδικός Σταθμός Αγίου Νικολάου, Δημοτικό Σχολείο θυρίου, Γυμνάσιο Κατούνας, Δημοτικό Σχολείο Αετού, στο Δημαρχείο Βόνιτσας, στην Τεχνική Υπηρεσία  κ.α
  • ΑΡΔΕΥΣΗ: Παρεμβάσεις έγιναν στο  Αρδευτικό Δίκτυο Αγίου Νικολάου, στο Αρδευτικό Δίκτυο Παλαίρου, στο Αρδευτικό Δίκτυο Μοναστηρακίου, στο Αρδευτικό Δίκτυο Δρυμού-Λουτρακίου   κ.α
  • ΥΔΡΕΥΣΗ: Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν στον Εξωτερικό Αγωγό Ύδρευσης Θυρίου, στην σύνδεση της Νέας Δεξαμενής Πογωνιάς, στον Εξωτερικό Αγωγό Ύδρευσης Κονωπίνας, στην αντικατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης του  Οικισμού Λουτρακίου, αλλά και μικρότερες παρεμβάσεις στις δεξαμενές και στα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης.
  • ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ: Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις έγιναν στην Βόνιτσα και αφορούν το έργο των Ιδιωτικών Συνδέσεων των Κατοικιών με το υπό Κατασκευή Δίκτυο Αποχέτευσης, αλλά και τον οικισμό Πλαγίας όπου με σημαντικές  παρεμβάσεις δόθηκε λύση σε χρόνια προβλήματα δυσλειτουργίας  του παλαιού δικτύου αποχέτευσης του οικισμού όπως νέο αντλιοστάσιο , αντικατάσταση τμημάτων και  απόφραξη τμημάτων  κ.α
  • ΤΕΧΝΙΚΑ-ΟΔΟΠΟΙΪΑ:  Στον τομέα  αυτό εκτελέστηκαν μια σειρά από έργα όπως το Τεχνικό στα Καλαντζέϊκα  Θυρίου,  και στην Εκκλησία Θυρίου   το Τοιχείο στην θέση Σιαπάτη,  και στην θέση Τζαβαλά ,το τοιχείο προς το νεκροταφείο Τρύφου, οι τσιμεντοστρώσες Δημοτικών Οδών στην Τρύφου, και  στην Πάλαιρο, οι  τσιμεντοστρώσεις Αγροτικών Οδών Μοναστηρακίου, η κατασκευή γεφυρών πρόσβασης, το τοιχείο στην 2η έξοδο Παλιαμπέλων, αλλά και  έργα συντηρήσεων αγροτικής  οδοποιίας σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα από την Πλαγιά έως τον Αετό και από Βάτο και τα παλαία Αχυρά έως το Λουτράκι.
  • ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ: Σε όλα σχεδόν τα διαμερίσματα του Δήμου έγινε συντήρηση του Δικτύου  φωτισμού και τοποθέτηση φωτιστικών με σημαντικότερη παρέμβαση την τοποθέτηση του φωτισμού εισόδου των οικισμών Πλαγιάς και Περατιάς.
Όλα  τα  ανωτέρω  και πολλά ίσως ακόμη που παραλείψαμε να αναφέρουμε  γεννά το  εύλογο  ερώτημα  "Η σημερινή Δημοτική Αρχή  "δεν έκανε τίποτα" 3,5 χρόνια ;  ".  Μάλλον  ΟΧΙ !!
Μία αντιπαραβολή έργων και δράσεων θα μπορούσε  να πείσει ακόμα και τους πιό δύσπιστους. Σε ένα πράγμα σίγουρα δεν τα καταφέραμε και αυτό το αναγνωρίζουμε : "Να πουλήσουμε " προς τα έξω  και να διαφημίσουμε το πράγματι σημαντικό αυτό έργο, ίσως γιατί για την παρούσα Δημοτική Αρχή  το σημαντικό είναι να ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ χωρίς  να ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ το αυτονόητο ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ  και όχι να  ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ  ΑΝΕΚΛΠΗΡΩΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.
Η επιλογή είναι ΔΙΚΗ ΣΑΣ.!

2 σχόλια:

  1. Το Μοναστηράκι που συνεισφέρει με τα πιο πολλά έσοδα δεν υπάρχει πουθενά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστός. Τι θα γίνει με τον δρόμο εισόδου στο Μοναστηράκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή