Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Πάλαιρος. Μειώθηκε η τουριστική κίνηση.

Αναθάρρησαν οι δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο μετά τις εκλογές καθώς όπως λένε «άρχισαν να χτυπούν τα τηλέφωνα»...
Μέχρι κα 40% έχει πέσει η τουριστική κίνηση στην Πάλαιρο παρόλο που θεωρείται μια κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή, διαθέτοντας υψηλού επιπέδου τουριστικές μονάδες που
ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αστάθεια στην πολιτική κατάσταση της χώρας το προηγούμενο διάστημα, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την τουριστική προσέλευση. Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί και η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, ενώ οι απαιτήσεις για νέες υποδομές ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών έχουν αυξηθεί.
Αποστόλης Γιαννίου
Αρκετά μεγάλη πτώση στην τουριστική κίνηση έχει παρατηρήσει φέτος ο Αποστόλης Γιαννίου ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στην Πάλαιρο, η οποία φθάνει ακόμα και το 40%. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος βλέπει ότι τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα. Βέβαια το θετικό είναι ότι μετά τις εκλογές παρατηρήθηκε ένα ενδιαφέρον από τον κόσμο, που έχει αρχίσει τουλάχιστον να τηλεφωνεί ζητώντας πληροφορίες για τις τιμές. Επειδή η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα φιλοξενεί κυρίως Έλληνες, ο κ. Γιαννίου παρατήρησε ότι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που υπήρχε όλο αυτό το διάσημα τους επηρέασε καθοριστικά. «Από την επόμενη των εκλογών και μετά έχει αρχίσει να χτυπά το τηλέφωνο. Μέχρι τότε δεν είχαμε κλείσει ούτε ένα δωμάτιο», λέει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ότι οι τιμές έχουν πέσει κατά πολύ και έτσι όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν γίνει πιο προσιτές στους τουρίστες. Ο κ. Γιαννίου προσφέρει δίκλινα δωμάτια ακόμα και με 25 ευρώ τη βραδιά, όμως η κακή κατάσταση των οδικών δικτύων δυσκολεύουν την έλευση των επισκεπτών και έτσι ουσιαστικά η επισκεψιμότητα περιορίζεται μόνο μέσω του αεροδρομίου του Ακτίου. Θετικά αποτελέσματα έχει φέρει η Εγνατία οδός, καθώς τα δυο τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει μια ροή βορειοελλαδιτών προς την Πάλαιρο. Σωτήρια για την περιοχή θα είναι η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, καθώς και του δρόμου Κόρινθος- Πάτρα, ενώ ελπίδες δίνει και η κατασκευή της οδού Αμβρακία - Άκτιο.
Δημήτρης Μίχος
Ο Δημήτρης Μίχος είναι ιδιοκτήτης μιας από τις πιο αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες της Παλαίρου, που κάθε χρόνο δέχεται εκατοντάδες τουρίστες. Φέτος όμως η σαιζόν ξεκίνησε δύσκολα, με τον εγχώριο τουρισμό να πέφτει
κατά πολύ, αλλά και τον ξένο να μειώνεται αισθητά. Η ξενοδοχειακή μονάδα του κ. Μίχου φιλοξενεί τοσο Έλληνες όσο και ξένους τουρίστες και αυτό που συνέβη είναι ότι από τις αρχές Απριλίου μέχρι και το τέλος Μαΐου έγιναν πολλές ακυρώσεις. Πεποίθησή του είναι ότι αυτό οφείλεται στη «ζημιά» που έκαναν τα ξένα ΜΜΕ μεταδίδοντας αρνητικές ειδήσεις για την Ελλάδα δίνοντας μια εικόνα ανασφαλούς και προβληματικής χώρας Μετά τις εκλογές υπήρξε κάποια κινητικότητα τουλάχιστον σε επίπεδο πληροφοριών για τις τιμές των δωματίων. Και ενώ το Μάιο υπήρξε μια ικανοποιητική προσέλευση τουριστών, τον Ιούνιο η κατάσταση έγινε τραγική, με την πληρότητα να φθάνει μόλις το 20%, αφού μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση, είχε πάψει κάθε ενδιαφέρον. Ακόμα και οι κρατήσεις για το υπόλοιπο του καλοκαιριού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ο κ. Μίχος πιστεύει ότι η εικόνα θα αλλάξει, αλλά όχι τόσο που το τουριστικό ενδιαφέρον να φθάσει τα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Και ο ίδιος αναφέρεται στις οδικές υποδομές, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί πρόβλημα στις μετακινήσεις, την ίδια ώρα που αποδεικνύεται ότι όπου υπάρχει σύγχρονο οδικό δίκτυο, υπάρχει και αυξημένη τουριστική προσέλευση. Για παράδειγμα οι βορειοελλαδίτες χρησιμοποιώντας την Εγνατία έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν διακοπές στην περιοχή μας. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή της Ιόνιας Οδού θα φέρει τουρίστες από την Αθήνα στην Δυτική πλευρά της χώρας. Επίσης και η διακοπή των πτήσεων από την Αθήνα προς το Άκτιο έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον τουρισμό της Παλαίρου και, κατά την άποψη του κ. Μίχου, αυτά τα δρομολόγια ήταν απαραίτητα για την περιοχή.
.
Άννα Σκανδάλη Η Άννα Σκανδάλη διατηρεί μια από τις πιο παλιές ταβέρνες στην Πάλαιρο, ωστόσο όμως με την οικονομική κρίση και εκείνη αισθάνεται απογοητευμένη από την κίνηση του τελευταίου διαστήματος, Στα 37 χρόνια λειτουργίας του καταστήματός της έχουν απολαύσει την καταπληκτική ελληνική μαγειρική της πολλοί επώνυμοι, όμως το τελευταίο διάστημα η κίνηση μειώνεται. Απ’ ότι θυμάται, τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια οι παραλίες έσφυζαν από λουόμενους, ενώ φέτος είναι άδειες. Τις ελπίδες της και εκείνη τις εναποθέτει στην υπόλοιπη σαιζόν αισιοδοξώντας ότι θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση.
Άννα Δάγλα
Η Άννα Δάγλα διατηρεί καφέ - μπαρ στην παραλία της Παλαίρου, βλέποντας και η ίδια την κίνηση να πέφτει όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους συναδέλφους της. Στο 40% υπολογίζει την πτώση της κίνησης και στο δικό της κατάστημα, θεωρώντας ότι αυτό οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση, όσο και στην αστάθεια που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα στη χώρα. Και οι λίγοι επισκέπτες που επιλέγουν την περιοχή, προσπαθούν να είναι συντηρητικοί στα χρήματα που ξοδεύουν για την διασκέδαση και αναψυχή τους. Επίσης ένα μεγάλο μέρος της πτώσης της κίνησης οφείλεται στη διακοπή των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, τα οποία έδιναν ανάσα και τους δικαιούχους, αλλά και στους επιχειρηματίες. Τονίζει επίσης ότι οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, προκειμένου ο κόσμος να μπορεί να πιει τον καφέ ή το ποτό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πάλαιρος «ανέβηκε» τουριστικά χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία όταν κάποιοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να κάνουν επενδύσεις. Όπως λέει η κα Άννα εκ των υστέρων ήρθε ο δήμος για να βοηθήσει στην ανάπτυξη, όμως δεν έκανε αρκετά για να αναπτυχθεί περαιτέρω το λιμάνι της Παλαίρου και να μετατραπεί σε μια μεγάλη και οργανωμένη μαρίνα.
Αθανάσιος Κάτωπόδης
Ο Αθανάσιος Κατωπόδης διατηρεί παραλιακή ταβέρνα, αλλά και η δική του άποψη είναι ότι η ανασφάλεια για το μέλλον «φρενάρει» τον κόσμο που προσπαθεί να μην δαπανά χρήματα, για κάτι που παλιότερα θεωρείτο αναγκαίο: τις διακοπές. Οι τιμές έχουν μειωθεί αρκετά σε μια προσπάθεια προσέλκυσης όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού πελατών. Παρόλα αυτά οι προβλέψεις του δεν είναι πολύ αισιόδοξες για το φετινό καλοκαίρι, αν και τελευταία ο τουρισμός έχει πάει προς τα πίσω. Δηλαδή εκεί που ξεκινούσε η κίνηση από τις αρχές Μαΐου, τώρα ξεκινά αργότερα και διατηρείται μέχρι και το Σεπτέμβριο. Θεωρεί πάντως ότι η Πάλαιρος δεν έχει προβληθεί αρκετά σε σχέση με τα κοντινά νησιά, όπως είναι η Λευκάδα, η οποία έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προβολής της, με έντυπο υλικό που διανέμεται παντού, με αποτέλεσμα τέτοια μέρη να «βουλιάζουν» από τουρίστες την ίδια ώρα που και οι επιχειρηματίες της Παλαίρου προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες στους επισκέπτες και βέβαια χωρίς να διαχωρίζουν τους Έλληνες από τους ξένους τουρίστες. Προσθέτει βέβαια ότι υπάρχουν και κάποιοι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερα τους ξένους, γι’ αυτό και καμιά φορά βγαίνει η κακή φήμη για όλο τον κλάδο πράγμα που δεν είναι καθόλου έτσι, γιατί οι περισσότεροι είναι σωστοί και σέβονται τους πελάτες εξίσου.
Σίλβια ΚάρλεσηΗ Σίλβια Καρλέση εργάζεται στην οικογενειακή ταβέρνα και βέβαια η δική της άποψη δεν θα μπορούσε να διαφέρει από των υπολοίπων συναδέλφων της, αφού η μείωση του τουρισμού έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις στο σύνολό τους. Η κα Καρλέση πιστεύει ότι από δω και στο εξής θα αρχίσει κάποιο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι τελείωσε και η εξεταστική περίοδος στα σχολεία, που πάντα καθορίζει τις διακοπές μιας οικογένειας. Έτσι πιστεύει ότι από δω και στο εξής κάτι θα κινηθεί, αφού και πέρισυ το ενδιαφέρον ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου