Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

H απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το χαράτσι

"Στηρίζουμε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι και όχι όσους δεν θέλουν"
Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας συζητήθηκε και το θέμα της επιβολής του ειδικού τέλους στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργιόπουλο. Η απόφαση ουσιαστικά είναι παρόμοια και με αυτή του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε αρχικά ότι «κάθε οριζόντιο μέτρο είναι εξ ορισμού άδικο» και υπογράμμισε ότι σήμερα μεγάλα τμήματα εργαζομένων διολισθαίνουν στη φτώχεια και αυξάνονται οι ομάδες που υφίστανται τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού.«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα», είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Όμως, είμαι αντίθετος με το ‘δεν πληρώνω’, όχι γιατί δεν έχω να πληρώσω αλλά γιατί δεν θέλω, ακόμα κι αν έχω να πληρώσω».

Ο κ. Κατσιφάρας, τέλος, επανέλαβε την θέση του να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, οι σεισμόπληκτοι και οι πυρόπληκτοι, οι εργαζόμενοι στους οποίους δεν καταβάλλονται οι αποδοχές τους, οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, οι μονογονεϊκές οικογένειες και όλοι όσοι ευρίσκονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Ταυτόχρονα, να εξαιρεθεί από τη φορολόγηση η πρώτη κατοικία έως του εμβαδού των 120 τ.μ. Ο Περιφερειάρχης, ακόμη, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Για το θέμα του ειδικού τέλους, ύστερα από συζήτηση, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο η έκδοση ψηφίσματος στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι ασκούμενες φορολογικές πολιτικές οφείλουν πάντοτε να λαμβάνουν υπ’ όψιν την κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, να συνυπολογίζουν σταθερά την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα».

agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου