Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Άμεση πληρωμή των εργαζόμενων στον οδικό άξονα Αμβρακία – Άκτιο



ΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στη κοινοπραξία που κατασκευάζει τον οδικό άξονα Αμβρακία – Άκτιο

            Απλήρωτοι παραμένουν για 5 και πλέον μήνες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της Κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον οδικό άξονα Αμβρακία – Άκτιο. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ψευδώς ισχυρίζονται ότι...
η καθυστέρηση πληρωμής οφείλεται στο ότι δεν έχουν δοθεί τα χρήματα από το αρμόδιο υπουργείο, τη στιγμή που το υπουργείο Υποδομών επιβεβαιώνει ότι δόθηκαν όλοι οι σχετικοί λογαριασμοί προς την κοινοπραξία.
            Είναι φανερό ότι οι 200 και πλέον εργαζόμενοι, εμπαίζονται από την εργοδοσία, παραμένοντας απλήρωτοι για 5 μήνες, σε συνθήκες σκληρής λιτότητας. Πρόκειται για εργαζόμενους από τον κατασκευαστικό κλάδο όλων των ειδικοτήτων που μοχθούν καθημερινά δουλεύοντας σε έργα, όπως είναι οι οδικοί άξονες, τα οποία παραδίδονται προίκα στο μεγάλο κεφάλαιο για εκμετάλλευση και χρήση.
            Η εντατικοποίηση της εργασίας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι των εργοταξίων, ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, η απλήρωτη εργασία κ.ά. τους οδήγησαν σε κινητοποίηση με αιτήματα την καταβολή των δεδουλευμένων τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σήμερα έχουμε σε όλα τα εργοτάξια επίσχεση εργασίας.
            Στο εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ στη Βόνιτσα έγιναν παράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών μελών της διοίκησης του εργοταξιακού σωματείου.  Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και όμως εμπαίζονται για ένα χρόνο περίπου χωρίς να εκδικάζεται η υπόθεση τους. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι το αίτημα του σωματείου υποβλήθηκε στο δικαστήριο Λευκάδας το οποίο μετά από τέσσερις μήνες και αφού πήγε την υπόθεση στην ακροαματική διαδικασία δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στην Αθήνα. Τα δικαστήρια δε βλέπουν τα δίκαια αιτήματα των εργατών, οι οποίοι ζουν μαζί με τις οικογένειες τους στην φτώχια και την εξαθλίωση μήνες τώρα. Έχουν όμως τα μάτια ορθάνοιχτα όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών και βγάζουν μέσα σε λίγες ώρες δίκαιες απεργίες παράνομες και καταχρηστικές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στη κοινοπραξία.
Για ποιο λόγο υπάρχει τεράστια καθυστέρηση για την εκδίκαση της υπόθεσης των εργαζομένων.


Οι βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου