Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Αλλάζει όψη η παραλία της Βόνιτσας.

 
Παρά την κρίση, µια σειρά έργων ανάπλασης και βασικών υποδοµών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης του Γυµνασίου – Λυκείου.

Σε εξέλιξη η ένταξη του Δηµοτικού Σχολείου.

Μια σειρά έργων τα οποία είναι δρομολογημένα και κατασκευάζονται θα λύσουν προβλήματα, αλλά
και θα αναβαθμίσουν την εικόνα της Βόνιτσας.

Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση του κτιρίου του γυμνασίου και λυκείου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα στατικότητας, που πλέον αποκαθίσταται. Ολοκληρώνεται και η μελέτη για τη συντήρηση του δημοτικού σχολείου που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, ώστε άμεσα να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να φύγουν οι μαθητές από τα κοντέινερ, όπου κάνουν μάθημα εδώ και πολλά χρόνια.

Άμεσα πρόκειται να δημοπρατηθεί ο ΣΜΑ της Βόνιτσας με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού για τη μεταφορά των απορριμμάτων, καθώς και κάδων ανακύκλωσης. Έτσι, λοιπόν, σε συνεργασία με την εταιρία ανακύκλωσης ο δήμος θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα και θα μεταφέρονται λιγότερα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, ο οποίος ήδη λειτουργεί. Να σημειωθεί ότι τα φορτία που πάνε προς το συγκεκριμένο ΧΥΤΑ είναι ελάχιστα μπροστά στις δυνατότητές του και γι’ αυτό το λόγο η βιωσιμότητά του είναι σε οριακό σημείο. Τα απορρίμματα που μεταφέρονται σήμερα δεν ξεπερνούν τους 40 τόνους ημερησίως, πράγμα που ανεβάζει το κόστος για τον κάθε δήμο που συμμετέχει στο Σύνδεσμο, που φθάνει τα 30 ευρώ ανά τόνο. Πρόκειται για τους δήμους Ξηρομέρου, εκτός της Δ.Ε. Φυτειών και Ακτίου – Βόνιτσας. Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή δεν θα δεχθεί σε καμιά περίπτωση απορρίμματα από άλλους δήμους, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ν. Σολδάτος, δεν θα επιτρέψει να γίνει η περιοχή του τόπος διέλευσης απορριμματοφόρων.

Σε λίγες ημέρες θα ενταχθεί και ο δρόμος πρόσβασης προς το ΧΥΤΑ, προϋπ. 2,6 εκ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2015. Ταυτόχρονα στις 9 Απριλίου δημοπρατείται και η αγροτική οδοποιία του Αετού, με προϋπολογισμό 510.000 ευρώ. Επειδή η Τοπική Κοινότητα Αετού είναι πυρόπληκτη περιοχή, θα λάβει και χρήματα από το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη», το οποίο ήδη ενεργοποιήθηκε και τα χρήματα που θα πάρει η Δυτική Ελλάδα φθάνουν τα 24 εκατ. ευρώ. Από την Αιτ/νία στο συγκεκριμένο ταμείο θα ενταχθούν μόνο ο δήμος Ξηρομέρου και από το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας η Τ.Κ. Αετού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποκατασταθούν αρκετές από τις ζημιές που υπέστη η περιοχή από τις πυρκαγιές.

Αλλάζει όψη η Βόνιτσα.

Εκτός αυτών έχουν δρομολογηθεί δυο έργα, τα οποία θα δώσουν άλλη όψη στη Βόνιτσα, κυρίως στην παραλιακή περιοχή που αποτελεί και την πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη. Τα έργα που δρομολογούνται χρηματοδοτούνται από δύο διαφορετικά προγράμματα. Το ένα θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕΤΑΑ, που έχει την ονομασία «Αστική αναζωογόνηση», και το άλλο από το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων με 1,3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Με αυτά θα γίνει μια ενοποιημένη δράση, σε όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Άγιο Δημήτριο περίπου μέχρι τη μαρίνα, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και του κινηματογράφου «Λαίς». Προς το παρόν παρουσιάζεται μια καθυστέρηση λόγω των αλλαγών των τιμών στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, όμως μέσα στο Μάιο θα είναι όλα έτοιμα για να γίνουν οι δημοπρατήσεις.

Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας σειράς έργων που έχουν ήδη εκτελεστεί και έχουν να κάνουν με τις βασικές υποδομές, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση. Με δεδομένο ότι αυτά έχουν ολοκληρωθεί η ανάπλαση θα έρθει να διορθώσει όλες τις ατέλειες που υπάρχουν, με ομοιόμορφη πλακόστρωση σε όλο το μήκος της παραλίας, αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων, είδη παιδικής χαράς και παγκάκια, ενώ θα γίνει και η διαμόρφωση της σκάλας που οδηγεί στο Κάστρο.


Tης ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΤΑ – aixmi

1 σχόλιο:

  1. Φτιαξτε πρώτα τους δρόμους, που έχουμε καταστρέψει αυτοκίνητα μας, και ΜΕΤΑ κανετε και αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή